A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нововоронцовська селищна рада
Херсонська область, Бериславський район

Профілактика краще лікування!

Дата: 29.03.2021 08:53
Кількість переглядів: 410

  Як у країні в цілому так і в територіальних громадах продовжується вакцинація населення проти COVID-19. Використовується вакцина AstraZeneka/Covishield(Індія).

   Наприкінці 2020 року AstraZeneca заключила угоду з індійським інститутом сироваток, Serum Institute of India, на виробництво своєї вакцини від COVID-19. Serum Institute, один з світових лідерів по виробництву вакцин. Виготовляють цю вакцину за ліцензією Astra Zeneca – її локальна назва CoviShield, крім Індії Південна Корея (компанія AstraZeneca-SKBio).

Фото без опису

      

 Вакцина від коронавірусу Oxford-Astra Zeneca (COVISHIELD) призначена для активної імунізації осіб від 18 років для  профілактики корона вірусної хвороби (COVID-19). Вона схвалена ВООЗ для екстреного використання і пройшла перевірку Європейським агентством із лікарських засобів.

 Усі дозволені ВООЗ до екстреного застосування вакцини (Pfizer/BioNTech/, AstraZeneka/Covishield (Індія), AstraZeneka/SKBio (Південна Корея ), Moderna вже рятують життя людей, формують імунітет та суттєво полегшують перебіг хвороби. Три вакцини зареєстровані в Україні - це AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Sinovac.

   Вакцинація проводиться всім бажаючим поетапно.

   З 12 березня 2021 року розпочата вакцинація від COVID-19 населення громади на базі Нововоронцовської лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини мобільною бригадою комунального некоменційного підприємства «Бериславський центр первинної медико-санітарно допомоги».

   За період з 12.03.2021 року по 27.03.2021року провакцинувалися 290 осіб вакциною Oxford-Astra Zeneca (Covishield) - це медичні та соціальні працівники, громадські діячі, керівники закладів та установ громад, працівники закладів освіти, особи старші 60 років.

   З 22 березня в Україні, в рамках другого етапу вакцинації проти коронавірусу, почали робити щеплення в стаціонарних кабінетах, а також паралельно продовжать роботу мобільні бригади.

   З 23 березня відкрито стаціонарний пункт щеплень в Нововоронцовській лікарській амбулаторії загальної практики сімейної медицини. З 29 березня 2021 року такий пункт запрацює і в Золотобалківській сільській лікарській амбулаторії.

   Сімейні лікарі та медсестри первинної ланки медицини пройшли дводенне навчання–тренінг в м. Херсоні з проведення щеплень від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2 та отримали відповідні сертифікати.

   Наразі імунізація від коронавірусу в Україні є добровільною, перед її проведенням необхідно заповнити заяву щодо згоди.

   Повний курс вакцинації передбачає введення двох доз препарату. Всі, хто отримають першу та другу дозу вакцини, будуть внесені до єдиного реєстру на базі системи eHealth, що використовують сімейні лікарі.

   Таким чином, вакцинація від COVID-19 допоможе розвинути імунітет до вірусу. Ваш організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що ваше тіло вибудовує захист. Ефективність вакцини складає більше 70% - 70 із 100 вакцинованих людей не захворіє, а від тяжкого перебігу захворювання – більше 90% (у 90 з 100 захворювання буде в легкій формі).

Протипоказами для введення вакцини є:

    -в анамнезі-алергічні реакції;

    -порушення згортання крові – слід бути обережними, так як вакцина вводиться внутрішньо-м’язово і при порушення згортання (тромбоцитопенії, гемофілії, прийом препаратів, що уповільнюють згортання) може викликати кровотечу або синці;

    -лихоманка – підвищення температури вище 38 С.

Відносними протипоказами є: вагітність – відсутні дані щодо безпеки для вагітних. Введення вакцини під час вагітності слід розглядати лише тоді, коли потенційна користь перевищує потенційні ризики для матері та плоду.

Слід зазначити, що ВІЛ, онкологічні захворювання, ревматоїдні хвороби та аутоімунні, грудне вигодовування – НЕ є протипоказанням до вакцинації.

Реакція на вакцинацію

- найчастіше -чутливість у місці ін’єкції ( >60%);

- біль у місці ін’єкції, головний біль, втома (>50%);

- міальгія, нездужання (>40%);

- підвищена температура, озноб (>30%);

- біль в суглобах, нудота (>20%).

   Симптоми виникають через 10-12 годин та турбують протягом доби. Для полегшення симптомів дозволено використання парацетамолу.

   Особам, які перехворіли, або мають антитіла до коронавірусу можна відтермінувати вакцинацію на 6 місяців від часу перебігу COVID-19. За бажанням особи вакцинація може бути проведена раніше при достатній кількості доз для забезпечення осіб в даній групі пріоритетності. Наявність антитіл не позбавляє в необхідності вакцинуватися і рутинно в світі їх визначення не використовується.

   Вакцинація від COVID-19 та вакцинація від інших хвороб може бути проведена через 14 днів після отримання вакцинації проти інших інфекційних хвороб (НЕ стосується вакцинації за екстреними показаннями).

   Як ми вже інформували, списки на вакцинацію в організованих колективах формує роботодавець або Ви особисто можете повідомити про бажання вакцинуватись свого сімейного лікаря або медичного реєстратора нашого Центру з метою формування списків очікування на вакцинацію.

   Кабінет щеплень працює з понеділка по суботу включно. Норматив щеплень за день складає 30 осіб.

Нагадуємо мобільні телефони медичного реєстратора та лікарів:

Медичний реєстратор –Чорноморець Наталя Олександрівна-0983326992.

Лікарі Нововоронцовської ЛАЗПСМ:

Сімейний лікар Савіна Ірина Георгіївна-0979903902;

Сімейний лікар Кордис Ліля Василівна-0970506311;

Сімейний лікар Сопронюк Ганна Іванівна-0984150665;

Лікар-терапевт Євич Наталя Миколаївна-0960432232;

Лікар-терапевт Гладнєва Ганна Михайлівна- 0501826803;

Лікарі Золотобалківської СЛА:

Вітцівський Валерій Михайлович-0673682448;

Давиденко Тетяна Вікторівна-0981232960


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь