A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нововоронцовська селищна рада
Херсонська область, Бериславський район

УВАГА!!! Нововоронцовське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує!

Дата: 06.10.2021 16:48
Кількість переглядів: 702

Фото без опису      Нововоронцовське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує що за результатами лабораторних досліджень Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи на території  зоокутку гідропарку «Топільче» комунального підприємства «Обєднання парків культури та відпочинку у місті Тернопіль» встановлено діагноз-сибірка у поні .

       Сибірка – це спільне для людей і тварин гостре інфекційне захворювання, яке характеризується інтоксикацією, ураженнями шкіри, лімфатичних вузлів (шкірна форма), внутрішніх органів (септична форма).

        Збудник сибірки існує у двох формах – вегетативній та споровій. Спори можуть зберігатися у ґрунті 70 та більше років. Зараження тварин відбувається, як правило, при ковтанні спор під час випасання, між тваринами інфекція може передаватися через укуси кровосисних комах.

     Джерелом інфекції для людини є хворі домашні тварини – велика рогата худоба, коні, вівці, кози, свині. Інфікування здійснюється при безпосередньому контакті з тваринами, їх забої, розборі туш, вживанні недостатньо термічно обробленого м’яса, а також при проведенні робіт з грунтом, контамінованим спорами сибірки.

     До організму людини сибіркова паличка потрапляє через ушкоджену шкіру, рідше – через дихальні шляхи та шлунково-кишковий тракт.

     При шкірній формі захворювання на місці проникнення збудника утворюється один або декілька карбункулів з чорним струпом, які через 2-3 тижні трансформуються у язву. Септична форма характеризується тяжким перебігом з підвищенням температури до 39-40?С, розвитком набряку легенів, мозку, перитоніту, інфекційно-токсичного шоку, які стають причиною смерті.

       Згідно каталогу стаціонарно неблагополучних пунктів по сибірці на території Нововоронцовської селищної ради та Новоолександрівської сільської ради знаходиться 16 сибіро-язвених поховань починаючи з 1928року:

 

Населений пункт

Рік поховання

Вид тварин

Місць поховань за каталогом

Місць поховань відомих сьогодні

смт.Нововоронцовка

1947

ВРХ,вівці,коні

3

-

с. Дудчани                           

1943

ВРХ,вівці,коні

2

-

с.Миролюбівка

1948

ВРХ

1

-

с.Золота Балка

1934

Свині, коні

1

-

с.Фирсівка

1950

Свині, коні

1

-

с.Новоолександрівка

1938

ВРХ,вівці,коні

1

-

с.Любимівка

1949

ВРХ,свині

2

-

с.Нововоскресенське

1954

ВРХ,вівці

1

-

с.Осокорівка

1944

ВРХ,вівці

1

1

с.Українка

1955

ВРХ

1

-

с. Михайлівка

1956

ВРХ

1

-

с.Гаврилівка

1928

кінь

1

-

       Головним профілактичним засобом щодо недопущення зараження сибіркою є стовідсоткове щорічне щеплення ВРХ, коней, овець, кіз.

Щоб запобігти сибірці необхідно:

– дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за хворими тваринами, забої, розборі туш;

– щорічно щеплювати свійську худобу проти сибірки, випасати її на об лаштованих пасовиськах;

– вимушений забій домашніх тварин проводити тільки після попереднього ветеринарного огляду;

– не купувати м’ясо та м’ясні продукти на стихійних ринках, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль;

– роботи з виїмки та переміщення ґрунту (будівельні, гідромеліоративні, агротехнічні, пошукові) здійснювати із дотриманням правил техніки безпеки, застосуванням спецодягу, респіраторів.

        При перших симптомах захворювання необхідно терміново звернутися за медичною допомогою в лікувальну установу та у разі появи ознак захворювання тварин на сибірку негайно звернутися до ветлікаря який обслуговує ваш населений пункт або до Нововоронцовської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

        Шановні жителі Бериславського району (Нововоронцовського району) на даний час Нововоронцовською районною лікарнею ветеринарної медицини проводиться диспансеризація  ВРХ, ДРХ  з проведенням  діагностичних досліджень  по профілактиці заразних хвороб тварин та щеплення проти сибірки.

        Диспансеризація – це комплекс діагностичних, лікувально-профілактичних та інших організаційно-господарських заходів, який дає можливість виявити захворювання на ранній стадії його розвитку, що служить передумовою успішного лікування. Потрібно завжди пам’ятати, що хворобі легше запобігти, ніж лікувати.

       Відповідно до Закону України “Про ветеринарну медицину” (ст.37) власники тварин зобов’язані забезпечити їм регулярні огляди, діагностичні, профілактично-лікувальні обробки, зокрема дослідження та щеплення. Стаття 104 цього закону передбачає адміністративну відповідальність за порушення в галузі ветеринарної медицини.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь