Нововоронцовська селищна рада
Херсонська область, Бериславський район

Безбар`єрність в Україні, як нова суспільна норма.

Дата: 24.11.2021 10:58
Кількість переглядів: 316

   На даний час питання безбар`єрного простору в Україні винесено на найвищий державний рівень, де завдяки ініціативам Першої леді Олени Зеленської проводяться важливі реформи щодо впровадження безбар’єрності як загального підходу у сфері формування державної політики для забезпечення безперешкодного доступу всіх соціальних груп до зайнятості, освіти, пересування, послуг, спілкування та дозвілля, участі в житті громади, щоб кожен член суспільства жив повноцінним життям.

   То що таке безбар`єрність та якими є її ключові напрямки?

   Безбар`єрність – це філософія суспільства без обмежень, в якому забезпечуються рівні права та можливості для всіх людей у самореалізації, зайнятості, пересуванні, сервісах, здобутті освіти, спілкуванні, дозвіллі, розвитку.

   Раніше під поняттям безбар`єрності переважно розуміли її фізичну сторону – як зробити так, щоб можна було зручно та без перешкод дістатися в те чи інше місце, наразі воно значно розширило своє значення у суспільному розумінні.

  Напрямки просування безбар`єрності:

1. Cуспільна безбар’єрність - забезпечення рівних можливостей участі всіх людей та суспільних груп у житті громад та держави, рівного доступу до суспільно-політичного та культурного життя, сприятливого середовища для самовираження і розвитку, а також інклюзивного середовища як передумови для участі у всіх формах суспільного життя та громадської активності.

2. Економічна безбар’єрність – забезпечення умов та можливостей для працевлаштування, отримання фінансових та інших ресурсів для заняття підприємництвом для таких суспільних груп, як молодь, жінки, літні люди, дорослі з інвалідністю.

 3. Освітня безбар’єрність – створення рівних можливостей та вільного доступу до освіти, включаючи освіту протягом життя, а також перенавчання та опанування додаткових навичок.

4. Фізична безбар’єрність – створення шляхом розробки та реалізації відповідних стандартів, планів проектування, реконструкцій, закупівель, будівництва середовища, в якому громадські споруди та публічні місця, транспорт і послуги на рівні громади та держави є фізично доступними для всіх суспільних груп, включаючи осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та їх батьків, маломобільних людей.

5. Цифрова безбар’єрність - забезпечення доступу до публічних та інших послуг онлайн для всіх суспільних груп, включаючи літніх людей, людей з інвалідністю.

 6. Інформаційна безбар’єрність – це умови, за яких люди, незалежно від їх функціональних порушень чи комунікативних можливостей, мають доступ до інформації в різних форматах та з використанням технологій, що враховують їх потреби та можливості.

   Для вирішення питання подолання усіх видів бар`єрів у нашій державі Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 533/2020 «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні», яким передбачено розробку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Документ спрямований на забезпечення рівного та безперешкодного доступу всіх соціальних груп населення до освіти, зайнятості, послуг, інфраструктури, участі в житті громади та сприятиме створенню належних умов для реалізації соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод українських громадян. Також ініційовано проєкт «Громади без бар'єрів» зі створення безбар'єрних рішень у регіонах, щоб забезпечити кожній людині повну доступність будь-якого громадського закладу і транспорту, побудувати інфраструктуру, яка буде сприяти руху і розвитку соціально активного життя, головною метою є – залучення населених пунктів і територіальних громад України до процесу розвитку доступного для маломобільних груп населення середовища та напрацювання найкращих практик у створенні універсального публічного простору.

   Слід зазначити, що головною метою усіх наведених вище документів та ініціатив державних очільників є донесення до громадськості, що безбар’єрність – це не створення окремих умов для людей з інвалідністю, мало мобільних груп населення, а створення комфортного простору для кожного громадянина України. Впроваджуючи принципи безбар’єрності, Україна рухається у напрямку, який обрали найрозвинутіші країни. Світовий досвід доводить, що безбар’єрність – це перспективна інвестиція для держави, де кожна людина може реалізувати свій потенціал на користь особисто собі та своїй країні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних